۰۷ اردیبهشت ۱۴۰۱

فطریه هم گران شد

🔻فطریه هم گران شد

اگر از روی عمد روزه نگرفتید، باید ۴۵۰ هزار تومان برای کفاره آن بپردازید. این رقمی است که مراجع تقلید آن را برای سال جاری با تورم همسان‌سازی کردند.

خبرگزاری مهر به نقل از دفتر آیت‌الله سیستانی مبلغ فطریه امسال برمبنای قوت غالب گندم را ۴۰ هزار تومان و برای آنهایی که قوت قالب‌شان برنج ایرانی است ۲۲۵ هزار تومان عنوان کرد. این فطریه برای برنج غیر ایرانی هم ۶۰ هزار تومان اعلام شده است.

برنج از جمله کالاهایی است که در فاصله سال گذشته تاکنون، رشد قابل ملاحظه‌ای داشته اما رقمی که دفتر آیت‌الله سیستانی برای برنج ایرانی در نظر گرفته، از آنچه در بازار عرضه می‌شود هم بیشتر به نظر می‌آید. 


۲۹ فروردین ۱۴۰۱

کمونیسم اسلامی


با آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی جهان امیدوار بود تا بعد از دو سال دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مربوط به ویروس کرونا که به هر دلیلی از کشور چین کمونیست انتشار یافته بود، دوباره روی پای خود بایستد و با فراموش کردن آن روزهای تلخ و پر از مرگ ، مجددا مسیر زندگی نرمال را طی کند که ناگهان در آخرین روزهای ماه فوریه بار درگیر جهان در شوک فرو رفت. اینبار توسط دیگر کشور کمونیست یعنی روسیه. حمله روسیه به مردم صلح جو و آرام اکراین و تصاویر و اخباری که از آن منتشر می‌شد بار دیگر چهره زشت قدرت طلبی، ظلم و کمونیست را به جهان نشان داد. تفکری که ابتدا با وعده های جذاب و عوام فریبانه در اقشار ضعیف جامعه نفوذ می‌کند اما در انتها نتیجه ای جز فساد، رانت خواری، تنگ شدن حلقه قدرت، دیکتاتوری، دشمنی با سایر تفکرات ، ثروت اندوزی حاکمان و فرودستی مردم در بر ندارد.
سالهاست بر این عقیده هستم که آنچه که اجازه نمی‌دهد بشر رنگ صلح را ببیند، کمونیسم و زیر سایه آن، بنیادگرایی مذهبی که بهتر بگویم بنیادگرایی اسلامی است. همین امر سبب شد تا تصمیم بگیرم در قالب متنی کوتاه به تشابهاتی که بین این دو تفکر به ظاهر بی ارتباط میبینم، بپردازم.
در کشاکش جنگ اکراین تمام کشورها و انسان های آزاده هر کدام به نوعی در مقابل این تجاوز همدردی نمودند و خود را در کنار مردم اکراین قرار دادند به جز چهار کشور که به طور مستقیم و غیر مستقیم از این حمله حمایت کردند. به جز چچن که به طور مستقیم برای کمک به روسیه سرباز به میدان جنگ فرستاد، چین، سوریه و ایران نه نتها واکنشی در جهت مخالفت با این جنگ نشان ندادند بلکه هر کدام به نوعی از این تجاوز آشکار پوتین حمایت کردند. به عنوان مثال در هیچ کدام از خبرگزاری‌های رسمی ایران کلماتی چون تجاوز، جنگ، حمله اجازه چاپ پیدا نکردند و حتی هنگامی که روبرت لواندوفسکی بازیکن لهستانی بایرن مونیخ با بازوبندی که طرح پرچم اکراین بود به میدان رفت، رسانه های سپاه پاسداران با لحنی تند به نکوهش این بازیکن پرداختند و نوشتند که آقای لواندوفسکی جنگ اکراین به تو چه ارتباطی دارد و همچنین در اولین جمعه بعد از جنگ امامان جمعه یکی پس از دیگری با ابراز رضایت از حمله روسیه آن را نتیجه زیاده خواهی های ناتو و آمریکا دانستند.
با نگاه به وضعیت کشورها با نگرش کمونیستی میتوان گفت، تمامیت خواهی حزب حاکم، فساد مالی در سطوح مختلف حکومت، رانت‌خواری و باندبازی، عدم آزادی بیان و عقیده، زیر پا گذاشتن حقوق ذاتی و شهروندی افراد، مخالف سیستماتیک با حقوق بشر و دموکراسی ، سانسور گسترده و فشار به شهروندان برای پذیرش ایدئولوژی حاکمان و سیاسی جلو دادن هر گونه مخالفت در جهت سهولت سرکوب آن از جمله ویژگی های این نوع حکومت است.
نکته جالب توجه اینکه، تمامی این ویژگی ها در کشور هایی در آنها حکومت اسلامی زمام امور را بدست دارد نیز مشهود است. به عنوان مثال هر کس که در جمهوری اسلامی ایران زندگی کرده باشد، تمامی این ویژگی ها را با تمام وجود خود حس کرده است. حتی می‌توان گفت حکومت های اسلامی شرایط را برای شهروندان پیچیده تر نیز می‌کنند زیرا به بهانه اجرای شریعت اسلام، در خصوصی ترین مسائل مردم نظیر روابط و گرایش های جنسی، اعتقادات مذهبی، مواد غذایی مصرفی و تفریحات مردم نیز دخالت و اعمال محدودیت می‌کنند.
اما به راستی این شباهت از کجا ناشی می‌شود و چرا حکومت های اسلامی و کمونیستی تا بدین حد با هم تشابه دارند.
برای رسیدن به پاسخ این سوال باید موضوع را از دو زاویه مختلف بررسی کرد. اول اینکه با نگاهی به تاریخ معاصر ایران و مطالعه عملکرد برخی از آخوند های تاثیر گذار در تاریخ معاصر مثل نواب صفوی و علی خامنه ای و حتی میرزا کوچک جنگلی که اون نیز در دوران جوانی طلبه بود می‌توان دریافت که بسیاری از این چهره به طور شگفت انگیزی تحت تاثیر تفکرات کمونیستی بوده اند، بسیاری از آنها یا بطور مستقیم با حزب توده همکاری داشتند یا به طور غیر مستقیم تمایلات خود را به تفکر کمونیستی را عنوان می‌کردند و رفتار ها و سخنانشان آشکار و پنهان در مدح ایدئولوژی چپ بوده است. بعد ها در خلا سایر نیروها و تفکرات سیاسی این نیروها توانستند با برچسب اسلامی توجه توده مردم رو به خود جلب و با حمایت مالی و سازمانی از اربابان خود قدرت را در ایران بدست گیرند و تا به امروز کشور را به ورته نابودی بکشانند.
دلیل دوم این شباهت را باید در علاقه حکومت های اسلامی به تمامیت خواهی و حذف دیگر جریانات سیاسی، در کشورداری دانست. با توجه به اینکه هر کدام از فرقه های اسلامی خود را به حق و دیگران باطل می‌داند، حذف کامل رقبا و قالب کردن تفکر خود در کل جامعه قدم اول تثبیت حکومت اسلامی می‌دانند و از آنجا که حکومت های کمونیستی بر خلاف کشورهای دموکراتیک ، سالهاست به سرکوب مخالفان و مردم کشور خود اهتمام می ورزند و تقریبا تمام روش های رسیدن به این هدف را ابداع کرده اند، به الگوی مناسبی برای حاکمان اسلامی تبدیل شده اند.
آنچه مسلم است این است که جهان به اندازه کافی آفات این نوع نگرش را تجربه کرده است و انسان ها به قدر کافی مصیبت های ناشی از این دیکتاتوری را که در قالب های مختلف ظهور می‌کند را از سر گذرانده است. شاید بتوان گفت اولین قدم برای رسیدن به فردایی بهتر برای نوع بشر، آموزش نسل جدید و آشنا کردن آنها با ارزش ها و حقوق انسانی و نیز بیان تجربیات تلخ بنیادگرایی و تمامیت خواهی حاکمان خودکامه و تاثیر تفکر آنها بر زندگی مردم کشورهایشان باشد.

۲۶ فروردین ۱۴۰۱

چرا مسلمانان شدیداً فحاش هستند؟

📝چرا مسلمانان شدیداً فحاش هستند؟ (بخش اول)


🖋مقدمه: همه روزه مشاهده می‌کنیم که اسلامگرایان (اعم از زن و مرد، آخوند و کت شلواری، کانال‌های ماهواره‌ای و تلگرامی و...) به کرات فحاشی می‌کنند و ابایی نیز از فحاشی کردن ندارند. در این سلسله پست‌هایی که با عنوان «چرا مسلمانان شدیداً فحاش هستند» در کانال پاسخ به اسلامگرایان قرار خواهد گرفت، به بررسی ریشه‌ی فحاشی‌های اسلامگرایان می‌پردازیم و نشان می‌دهیم در حقیقت فحاشیِ مسلمانان نشأت گرفته از قرآن، احادیث و آرای عالمان دینی‌شان است. این سلسله پست‌ها که به مرور در کانال قرار خواهند گرفت، در نوع خود، جامع‌ترین بررسی‌ای است که در فضای مجازی فارسی زبان منتشر می‌شود.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰

🖋در سراسر این جستار، با کلماتی همچون «سب»، «شتم» و «هجو» سروکار داریم و بنابراین در بخش اول به شرح معانی این کلمات می‌پردازیم.

✍️ادبا و لغت‌شناسان عربی مانند ابن‌منظور، مرتضی زبیدی، فخرالدین طریحی، ابن‌فارس و دیگران در تشریح معنای واژه «سب» چنین نوشته‌اند: «السَّبُّ: الشَّتْم | سب به معنای شتم است.»[۱] راغب اصفهانی نیز بیان کرده است که: «السَّبُّ: الشّتم الوجيع | سب به معنای بیان ناسزا و دشنام دردناک است.»[۲] أحمد بن محمد الفیومی نیز در شرح این واژه می‌گوید: «و مِنْهُ قِيلَ لِلْإِصْبَعِ الَّتِى تَلِى الإِبْهَامَ (سَبَّابَةٌ) لِأَنَّهُ يُشَارُ بِهَا عِنْدَ السَّب | به این دلیل به انگشتی که کنار شست باشد سبابه می‌گویند چرا که در هنگام دشنام دادن با آن به مخاطب اشاره می‌شود»[۳] در لغت‌نامه دهخدا نیز وارد شده است که «انگشتی که قریب نرانگشت است چون در عربی سَب به معنی دشنام باشد در ایام جاهلیت در عرب رسم بود که چون کسی را دشنام دادندی به جانب وی به این انگشت اشاره می‌کردند به همین جهت این را سبابه گویند.» [۴]

✍️الازهری در شرح واژه «شتم» می‌گوید: «الشَّتْمُ: قبيحُ الكلام، وليس فيه قَذف | شتم کلامی قبیح است که در آن قذف(برای مثال تهمت به زنا) نباشد.»[۵]
✍️فخرالدین طریحی نیز بیان داشته: «الشتم: السب، بأن تصف الشئ بما هو إزراء ونقص | شتم به معنای سب است یعنی کسی را با کلامی خوارکننده و نشان دهنده نقص توصیف کنی.»[۶] همچنین سید جواد عاملی چنین گفته است: 
«و الشتم السبّ بأن تصف الشی‌ء بما هو إزراء و نقص، فیدخل فی السبّ کلّ ما یوجب الأذی کالقذف و الحقیر و الوضیع و الکلب و الکافر و المرتدّ و التعییر بشی‌ء من بلاء اللّٰه کالأجذم و الأبرص.» [۷]
▪️ترجمه: «شتم همان سب است یعنی کسی را با کلامی خوارکننده و دارای نقص است وصف کنی. و هر چیزی که موجب اذیت شود داخل در سب است مثل قذف و گفتن حقیر و پست و کافر و مرتد و رسوا کردن شخص به واسطه چیزی از بلاء که خداوند به سر آن آورده، مانند جذام و بَرَص(بیماری پیسی).»

✍️شیخ حسن کاشف الغطاء در شرح واژه «هجو» می‌نویسد: «الهجاء هو ذكر المعايب الواقعية و لا يبعد شموله للكاذبة.» [۸]
▪️ترجمه: «هجاء ذکر کردن عیب‌های واقعی (عیب‌هایی که واقعا در یک شخص وجود دارند) است و بعید نیست که شامل عیب‌های دروغین (که در یک شخص وجود ندارند) هم بشود.» 

✍️همچنین سید تقی طباطبایی قمی نیز بیان داشته:
«هجاء همانطور که از کتاب مجمع البحرین طریحی معلوم می‌شود عبارت است از ذکر کردن عیب‌های دیگران و ذم کردن او به واسطه آن و کتاب‌های قاموس و مصباح و تاج العروس گفته‌‌اند که هجاء بر وزن کِساء است و به معنای شتم کردن شخصی به وسیله شعر می‌باشد و این که عیب‌های آن شخص را در آن شعر بیان کند و لیث گفته است هجاء یعنی بدگویی و غیبت به وسیله اشعار و در صحاح جوهری آمده است که هجاء خلاف مدح می‌باشد و آنچه که از کلمات اهل لغت حاصل می‌شود این است که هجاء عبارت از بدگویی و غیبت و هتک و ذم می‌باشد.»[۹]

🖋 تا به اینجا معنای سه واژه‌ای که در این سلسله پست‌ها با آنها سروکار داریم مشخص شد. در بخش‌های آینده وارد بحث اصلی می‌شویم و به اثبات ادعای خود یعنی «نشأت گرفتن فحاشیِ مسلمانان از اسلام» می‌پردازیم.


📚پی‌نوشت‌ها:
[۱] لسان العرب؛ ابن منظور، ج ۱ - ص ۴۵۶ / تاج العروس؛ الزبيدي، ج ۳ - ص ۳۴ / مجمع البحرين؛ الطريحي، ج ۲ - ص ۳۱۸ / معجم مقائيس اللغة؛ ابن فارس، ج ۳ - ص ۶۳.
[۲] المفردات؛ راغب الأصفهاني، ص ۳۹۱.
[۳] المصباح المنير؛ الفيومي، ص ۲۶۲.
[۴] www.vajehyab.com/dehkhoda/سبابة
[۵] تهذيب اللغة؛ الأزهري، ج ۱۱ - ۲۲۵.
[۶] مجمع البحرين؛ ج ۲ - ص ۴۸۱.
[۷] مفتاح الکرامة؛ جواد عاملی، ج ۱۲ - ص ۲۲۲.
[۸] أنوار الفقاهة (كتاب المكاسب)، الشيخ حسن كاشف الغطاء، ص ۲۸.
[۹] مباني منهاج الصالحين؛ الطباطبائي، ج ۷ - ص ۲۸۲.

#ادامه_دارد