۰۸ اسفند ۱۳۹۹

چهار ‏دهه ‏ظلم ‏به ‏مردم ‏سیستان ‏و ‏بلوچستان



از روز دوشنبه چهارم اسفند ۱۳۹۹ با شلیک نیروهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به سوخت‌بران بلوچ در نقطه مرزی «آسکان» در شهرستان «سراوان»‌ که باعث کشته ‌شدن دست‌کم ۱۰ نفر و زخمی شدن شماری دیگر شد، بار دیگر مساله بلوچ‌ها و بلوچستان مطرح شده است.

در پی این واقعه، اینترنت در شهرستان‌ها و شهرهای مختلف استان سیستان و بلوچستان مختل و برای مدتی قطع شد.

به گفته کنش‌گران بلوچ، درگیری‌ها در این استان هنوز ادامه دارد و درباره تعداد کشته‌ها، زخمی‌ها و بازداشتی‌ها هنوز آمار مشخص و اطلاعات دقیقی به دست نیامده است.

در این میان، بسیاری محرومیت‌های بلوچستان را یادآور شده‌اند که شاخص‌های اجتماعی و اقتصادی آن بیان‌گر فاجعه‌ای انسانی است. اگرچه سال‌ها پیش، در دوران حکومت «محمدرضا پهلوی»، «علی خامنه‌ای»، رهبر جمهوری اسلامی به بلوچستان و شهر ایران‌شهر تبعید شده بود و پس از آن‌ بارها با اشاره به محرومیت‌های این منطقه، دم از آن زد که انقلاب ۱۳۵۷ تغییر بزرگی در زندگی مردمان این منطقه ایجاد کرده است اما چهار دهه پس از آن، بلوچستان هم‌چنان صدرنشین است در فقر، ترک تحصیل کودکان، کودک‌همسری و دیگر آسیب‌های اجتماعی. از سوی دیگر، سیطره امنیتی در این منطقه و گستردگی نفوذ سپاه پاسداران بیان‌گر رویکرد خامنه‌ای و جمهوری اسلامی به بلوچستان و بلوچ‌ها است.
***
آذر ۱۳۵۶ بود که علی خامنه‌ای به ایران‌شهر تبعید شد. او در کتاب خاطراتش نوشته است که ضمن آشنایی با جوانان این منطقه، دایره ارتباطاتش را گسترش داده بود، به مناطق مختلف حاشیه‌ای می‌رفت و حتی در نماز جمعه، سخنرانی می‌کرد. ویدیوهایی از حضور وی در ایران‌شهر وجود دارد که به روایت سایت رسمی او، قرار بود در مستندی با عنوان «امید جان‌های خسته» پخش شود. در تیزر این مستند، صدای خامنه‌ای پخش می‌شود: «من به عنوان طلبه غریب خیلی سخت بود که بتوانم ارتباط برقرار کنم. هرکسی در دوری از خانه و زندگی و یار خود احساس غربت می‌کند. اما من در سال ۵۶ و ۵۷ احساس غربت نکردم.»

تصاویر تیزر این مستند، کودکان را به تصویر کشیده‌اند که در محرومیت و فقر به سر می‌برند، کپرهایی که در زمینی خشک بنا شده‌اند و جاده‌ها که بیشتر به خرابه می‌مانند؛ تصاویری که اگر با فیلترهای دیجیتال نو شوند، انگار زندگی همین امروز بلوچ‌ها است با همان جاده‌ها، همان کودکان و همان کپرها. اما  خامنه‌ای طی سال‌های رهبری خود بر جمهوری اسلامی، بارها خلاف حقیقت بلوچستان اظهارنظر کرده است؛ به عنوان مثال، بهمن ۱۳۹۶ در دیدار با اعضای ستاد برگزاری «کنگره ملی شهدای استان سیستان و بلوچستان» گفته بود مردم بلوچ استعدادهای بسیاری دارند که در دوران پهلوی نادیده گرفته شده بود.



#راستی_آزمایی #سیستان_و_بلوچستان #علی_خامنه‌ای #ایران_شهر #بلوچستان #سوخت_بران #فقر #محرومیت_بلوچستان #ترک_تحصیل #کودک_همسری

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر