جسد دو معدنکار محبوس در تونل ۴۲ معدن زغالسنگ طزره دامغان پس از شش روز پیدا شد. این حادثه بار دیگر حقوق نازل کارگران معدن و فقدان ایمنیهای لازم برای کار در معادن ایران را به بحث روز بدل کرده است.
مدیرعامل شرکت زغالسنگ البرز شرقی شامگاه روز پنجشنبه ۱۶ اردیبهشت از پیداشدن اجساد دو کارگر این معدن خبر داد و به خانوادههای آنها تسلیت گفت.
حادثه معدن زغالسنگ حدود ساعت ١٢ ظهر روز شنبه ١١ اردیبهشت ماه در تونل شماره ۴۲ معدن طزره در کارگاه استخراج k ١٣ پیشرو، هنگام استخراج و به دلیل ریزش ناگهانی سقف کارگاه رخ داد.
مسئولان شرکت زغالسنگ البرز شرقی شاهرود، نامهای دو نفر کارگر جانباخته در معدن را میلاد روشنایی و سیداصغر افضلی عنوان کردهاند که هر دو کمتر از ۴۰ سال سن دارند و متأهل هستند.
خرداد سال ۱۳۹۸ نیز دو کارگر این معدن به دلیل سوانح و نبود ایمنیهای لازم جان خود را از دست دادند.
خبرگزاری ایلنا در گزارشی در ارتباط با مرگ این دو کارگر از وضعیت بد حقوقی و ایمنی کارگران معدن در ایران نوشته است: «آنها جانِ خود را در قبالِ دریافت دستمزد حداقلی، کف دستشان میگیرند و هر روز در یک قدمیِ مرگ کار میکنند. پای صحبت بسیاری از این کارگران که بنشینیم، متوجه خواهیم شد که باوجودِ کار در چنین شرایطی نه تنها دستمزدی بیش از سایر کارگران دریافت نمیکنند بلکه گاهی اندک دستمزد و حقوقشان نیز نادیده گرفته میشود.»
ایلنا معوقاتِ مزدی، عدم پرداختِ حق بیمه و یا رد شدنِ لیستِ بیمه آنها در ردهی مشاغل عادی و بدون محاسبه سخت و زیانآور بودنِ شغل را از جمله مهمترین دغدغههای این کارگران عنوان کرده است.
بر اساس ماده ۵۲قانون کار، کار کارگران معدن نباید در روز از ۶ساعت و در هفته از ۳۶ساعت تجاوز کند اما آنها گاهی مجبورند بیش از یک شیفت کار کنند تا درآمدشان کفافِ هزینههای زندگی را بدهد.
علاوه بر این مشکلات، کار در معدن به طور طبیعی با حوادثی مثل ریزشهایِ طبیعی، سستیِ نواحی و بدنههای تونل، انفجار، غبارهای موجود، خطاهای انسانی، تصادف و تصادمها، برخورد با موانع و اجسام بُرنده توام است.
در ایران برای مهار این گونه خطرات و حوادث مقررات ایمنی سختی برای کارفرما درنظرگرفته نشده یا این که کنترلی برای رعایت این مقررات وجود ندارد.
منطقه طزره در نزدیکی دامغان از مناطق سردسیر و کوهستانی جنوب رشتهکوههای البرز است و از اصلیترین مراکز فعالیت معدنی شمال شرق ایران به شمار میرود.
عملیات معدنی در این منطقه با عملیات اکتشافی در محدوده تونل مادر از سال ۱۳۴۸ آغاز شده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر